Staalframebouw

Wat is staalframebouw?

Een gebouw bestaat uit een draagconstructie die het pand staande houdt. Van oudsher wordt er in Nederland veel gebouwd met massieve materialen. Er is al jaren een tendens gaande om meer duurzaam te bouwen en lichter te bouwen. Het massief bouwen met beton en steenachtige materialen is dan ook op zijn retour. Daarnaast is er de wens om sneller te bouwen om hiermee de bouwtijd en bouwkosten te verlagen. Door het zoeken naar snellere bouwmethoden heeft een grotere mate van standaardisatie en prefabricage zijn intrede gedaan.
De staalframe bouwmethodiek voldoet ideaal aan deze heden ten daagse eisen en is zodoende de bouwmethode voor deze tijd.
Staalframe bouwen is een skeletbouwmethode. Het gebouw wordt opgedeeld in vlakken/elementen. Deze elementen worden gemaakt uit een skelet met aan beide zijde een beplating. Het skelet wordt bij de staalframemethode gemaakt uit stalen profielen. De staalframe profielen worden door rolvormmachines gemaakt uit dun plaatstaal. De benodigde lengte, gaten, afschuiningen, verjongingen, aansluitingen, worden computergestuurd aangebracht.
Vervolgens gaat een aannemer of onderaannemer/framing bedrijf deze profielen assembleren tot een frame. Het wandframe kan eventueel worden voorzien van isolatiemateriaal en aan de zichtzijde worden voorzien van gipsbeplating. Bij gevelelementen zie je dat aan de buitenzijde een ander plaatmateriaal wordt gemonteerd, omdat hier extra thermische isolatie en/of een gevelplaatmateriaal aan bevestigd dient te moeten worden.


Meestal is aan de binnenzijde een dampremmende folie benodigd om interne condensatie te beperken. Bij vloerenframes wordt aan de bovenzijde een draagkrachtige beplating aangebracht, zoals bijvoorbeeld 22mm underlayment. Aan de onderzijde van deze frames wordt op de bouwplaats een gipsplafond bevestigd.
Deze frames worden op de bouwplaats samengesteld tot een gebouw. Natuurlijk kan er ook worden gekozen om de frames op de bouwplaats in elkaar te zetten en de isolatie, beplating en folies ter plaatse aan te brengen.

Gewicht

 • Lichtere constructie geeft de mogelijkheid tot lichtere fundering en veel minder last van zettingen.
 • Laag gewicht van de profielen maakt montage zonder hijskraan mogelijk.
 • Arbo vriendelijke montage door het lage gewicht van de profielen.
 • Geen bijzondere gereedschappen nodig.
 • Eenvoudig loodgieterswerk, WTW, verwarming, elektrische en sanitaire installaties aan te brengen en door te voeren.
 • Stofvrije en geluidsarme montage.
 • Geen tijdverslindende droogtijden in de bouwfase.

Sterkte:

 • Extreem hoge sterkte van staal.
 • Meer gebruiksoppervlak door slankere opbouwen.

Stabiliteit en aardbevingsbestendigheid:
Bij aardbevingen en zware wind zullen er grote horizontale lasten ontstaan in de constructie. Door de extreme hoge sterkte van staal  kunnen deze worden opgevangen en doorgegeven.  Door het lichte gewicht van het gehele skelet zullen de krachten minder hoog oplopen. Een hoge aardbevingsbestendigheid zal dus in combinatie met een massieve fundering gemakkelijker behaald worden. Staalframe geeft verhoogde veiligheid voor de bewoners.

Brandveilig:

 • Staal is onbrandbaar en zal geen bijdrage verzorgen aan een brand.
 • Kortsluiting van elektrische installaties in wanden en vloeren zal niet kunnen leiden tot brand.

Ecologisch:

 • Staal is 100% recyclebaar.
 • Geen afval door productie op maat van alle onderdelen, daardoor minder materiaal- en geen afvalkosten.
 • Langere levensduur.
 • Vergeet niet het ecologische aspect van staalframe: “Bossen blijven behouden als  gebouwen worden gemaakt!

 

Voordelen van staalframebouw?

Staalframebouw is het bouwsysteem van nu en in de toekomst en dit is eigenlijk erg logisch: Staalframe is bij uitstek geschikt voor de huidige hogere eisen aan gebouwen: duurzaam, ecologisch, energiearm, kierdicht, aardbevingsbestendig, industrieel, snel, flexibel, aanpasbaar en met korte bouwtijd.   Het totale bouwconcept voor nu en in de toekomst.

Vrijheid in creactie & design:

 • Door de hoge sterkte van staal en flexibiliteit van de profielen kunnen nagenoeg alle ontwerpen, ook met grotere vloeroverspanningen, worden gemaakt. Het gebouw wordt volledig op de tekentafel ontworpen en de profielen worden vanuit deze tekening direct in onze fabriek geproduceerd, waardoor de kans op fouten en nadien noodzakelijke wijzigingen niet bestaat.

Nauwkeurigheid:

 • De vlakheid, maatvastheid en strakheid van de profielen zorgt voor kwalitatief hoge afwerkingen en betere kier- en luchtdichting.
 • Nauwkeurige bouwwijze door industriële vervaardiging van de profielen.
 • Maastvastheid. Geen uitzetting en krimpen door vocht.
 • De modulariteit van de profielen, geeft perfecte aansluiting op aansluitende materialen.

Montage:

 • Gemakkelijk te monteren, er is geen specialist benodigd.
 • Montage zonder zware gereedschappen en kranen mogelijk.
 • Stofvrije montage.
 • Montage onder alle mogelijke bouwplaatsomstandigheden mogelijk (regen, sneeuw, zon,  lente, zomer, herfst en winter).
 • Kleine kans op verstoringen op bouwplaats.
 • Korte bouwtijd.
 • Droge bouwmethode; geen negatieve vochtbelasting voor gebruikte bouwmaterialen. Geen lange droogtijden en krimpscheuren.
 • Leent zich uitermate goed voor prefabricage.
 • Arbo vriendelijke montage door het lage gewicht van de profielen.

Duurzaamheid:

 • Staalprofielen rotten niet, kunnen niet splijten, trekken niet krom of scheluw en hebben geen last van tijdafhankelijk kruip.
 • Geen aantasting door ongedierte (insecten, wormen of knaagdieren).
 • Hoge corrosiebestendigheid door zinklaag.
 • Lekkages leiden niet tot vervangen van balken of stijlen.

Economisch:
De uiteindelijke prijs van het gebouw  is wezenlijk lager dan de klassieke constructies. (goede prijs/kwaliteit verhouding).

 

Van Plan tot Uitvoering

Staalframebouw is nog geen standaard bouwwijze. Het traditionele bouwproces is bij staalframebouw niet van toepassing. Er is inmiddels al wel meer dan 25 jaar ervaring met deze bouwwijze en er is dan ook voldoende zekerheid dat deze bouwwijze in de praktijk voldoet.

Het realiseren van een gebouw in staalframe is enigszins anders dan de traditionele werkwijze. In het voortraject zal een ontwerper/architect als gebruikelijk een ontwerp maken, waarna de bouwkundige en/of constructeur dit ontwerp in een digitale werkomgeving (CAD, REVIT, enz.) zal uitwerken; of Easy Housing in Tekla.

Met deze digitale tekening en de constructieve benodigde dimensies van de constructeur kan de ontwerper de benodigde staalframe-profielen exact uittekenen. Wij leveren onze product-bibliotheek/family digitaal aan. Middels applicaties in de tekensoftware (zoals Tekla) kunnen de staalframe onderdelen exact bepaald en getekend worden. Afcoilen, slitten, strekken, stansen, afkorten, buigen, ponsnibbelen, rolvormen, profileren, zetten, kanten, watersnijden, vonken, draaien of  frezen? U kunt het gerust aan ons overlaten.

Met de digitale uitdraai van deze profielen kunnen de machines in onze fabriek direct worden aangestuurd. Wij labellen alle profielen volgens de specificatie uit de tekening. Dit minimaliseert de kans op fouten op de bouwplaats en kan er met kleinere bouwtoleranties gewerkt worden. Uiteindelijk zal op de bouwplaats alles keurig op maat aankomen. De aannemer kan er voor kiezen om het frame te laten prefabriceren door een onderaannemer of kan dit zelf op de bouwplaats in elkaar schroeven volgens de digitale tekening.

Onderstaand het schema van de werkzaamheden

architect Constructeur/ bouwkundige EASY HOUSING Onderaannemer

framing

Hoofdaannemer
ONTWERP x x
ENGINEERING x x
PRODUCTIE x
FRAMING x x
MONTAGE x x
AFBOUW x

 

Er bestaat ook een  tussenvorm. De onderaannemer gebruikt de tekeningen van de aannemer alleen als onderlegger. Hij trekt dan alleen de benodigde contouren van het gebouw over. De onderaannemer werkt vervolgens de benodigde tekeningen van de staalframeconstructie middels een eigen tekenaar uit tot een productietekening in zijn eigen tekeningen. Het voordeel dat de daadwerkelijke staalframeconstructie in de originele bouwtekeningen (BIM-model) staat en daardoor bij wijzigingen, direct de gevolgen zichtbaar worden, treed dan niet op. De installateur, afbouwer, enz. exact kunnen ook niet zien waar de staalframe constructieonderdelen daadwerkelijk zitten. Ze kunnen hun werkzaamheden dan niet ideaal afstemmen en extra werkzaamheden en fouten in de realisatie voorkomen.